5. Zinklaag en zinkoppervlak

5.1 Koelen

De verzinkte producten moeten na het verzinken aan de lucht worden gekoeld om brosheid van de zinklaag te voorkomen of om problemen met de hechting van de organische deklaag te voorkomen.

5.2 Kwaliteit en keuring van de zinklaag

Voor de eisen van zinklagen van thermisch verzinkte producten gelden NEN 1275, de hoofdstukken 8 Um 10, of een andere relevante internationale norm. Voor de eisen van zinklagen van handelspijpen gelden NEN 1332, de hoofdstukken 7 Um 9 of een andere relevante internationale norm.

Eventueel aanwezige scherpe punten, zinkdruppels, zinkassen, schuimresten van flux e.d. moeten zoveel mogelijk worden voorkomen, anders alvorens het aanbrengen van het laksysteem zo goed mogelijk worden verwijderd.

Bij het bijwerken van bovenstaande oneffenheden mag de (naastgelegen) zinklaag niet tot op de stalen ondergrond worden verwijderd.

Een verdikking is toegestaan, mits deze niet scherp is en niet storend of schadelijk voor het genoemde gebruiksdoel van het product. Hiervoor geldt dat op drie meter afstand zonder visuele hulpmiddelen geen storende effecten zichtbaar mogen zijn.

noot: dit geldt niet voor die oneffenheden van verzinkt staal die inherent zijn aan het verzinkproces en waardoor het uiterlijk minder strak en glad wordt; deze oneffenheden worden niet beschouwd als storend (zie NEN 1275).

Opgekomen lassen mogen niet worden vlakgeslepen. Kleine, scherpe uitsteeksels, veroorzaakt door ingewalste staalsplinters, moeten worden afgerond met schuurlinnen.

5.3 Opslag en transport

De verzinkte producten dienen na afkoeling bij voorkeur in een droge ruimte te worden, opgeslagen. Bij eventueel transport naar het applicatiebedrijf verdient het aanbeveling dat in een gesloten wagen te doen. Bij opslag moet ervoor worden gezorgd, dat voldoende luchtcirculatie tussen de onderdelen kan plaatsvinden. Bij dicht opeengestapelde onderdelen wordt de vorming van zinkcorrosieproducten in de hand gewerkt.

Er dient zodanig gestapeld te worden dat mechanische belasting voorkomen wordt.

5.4 Afnamecontrole

Na het verzinken kan de opdrachtgever, of een door deze aangewezen vertegenwoordiger, alvorens afname, een keuring (laten) uitvoeren om aan te tonen of bij het verzinken aan de bovenstaande kwaliteitseisen is voldaan. Na goedkeuring. dient het verzinkte werk te worden afgenomen.

Terug


Aluminium

Chemische voorbehandeling

Coaten velgen en onderdelen

Glas

MDF Hout en kunststof

Metaalbewerking

Natlakken

Poedercoating

Roestvast staal
Poedercoaten, Coaten staal, Natlakken